Slogs häromdagen av ett konstaterande att julen är i antågande. Trevligt och mysigt på alla sätt och vis, men även förenat med ett antal saker som bör göras. Efter att summerat antalet fria timmar som kan avsättas till städning den kommande veckan så kunde jag dra slutsatsen att städningen fick ske nu. Alltså är det snart fullt advenspyntat här på gården, dock har vi kommit överens om att inga stakar får tändas förrän nästa helg. Så vi trevar oss fram i mörker här nu.

Jag är grymt förundrad över hur fort tiden går. Börjar faktiskt ha mina aningar om att det kanske helt enkelt är så att en sekund går lite fortare nu, än för sisådär tjugo år sen. Jag menar vem fan är det som kalibrerar jordklotet? Har det någonsin gjorts. Tror inte det och därmed är det fritt fram att rent vetenskapligt gå ut med hypotesen att klotet valt att snurra snäppet fortare. Kanske haft lite extra medvind och därmed förkortat tideräkningen något. Så måste det vara.

Glädjande är att vi nu börjar skörda frukten av vårt arbete med våra uppfödningar. Askens Fiorentina har gått riktigt bra i sina första starter, trots att hon valt fel gångart i några av sina starter. Men vad sjutton, hon har i alla fall nästan sprungit in 50 000 kr på sina fyra starter. Det är hennes “mamma” mycket stolt över. Minns det som igår när vi myste ute i hagen, hon älskade att bli kliad på rumpan. Känns stort att se henne på ATG-live nu. Stumpan…

Har roat mig med att se på kanal 5 och dokumentären om camparna på Böda. Är så överlycklig över vi människor har olika intressen och sätt att fördriva vår fritid på. Kan bara konstatera att om jag tvingats tillbringa en hel semester i en husvagn som stod ungefär 5 cm från grannens och samtidigt stå ut med att folk ränner in o ut i varandras förtält så hade jag nog helt enkelt blåst upp en luftmadrass och baddlat till närmsta land på andra sidan. Där hade jag väl fått söka uppehållstillstånd tills semestern tagit slut. Är inte ett skit förvånad över att familjerådgivarna har fullt upp efter semestertider. Tanken på att diska, bajsa, duscha och grilla ihop med ett helt folkslag bör rimligtvis nagga det stabilaste äktenskapet i kanten.

Börjar känna en sjuk ångest över mitt sätt att agera bilägare. Fick rådet av bildoktorerna att fixa till bromsarna redan för ett år sen. Till och med bilbesiktningen gjorde en snäll anteckning om att jag kanske borde börja fundera på bromseriet. Men har jag gjort något? Nix. Så nu dunkar mitt hjärta några slag fortare varje gång jag bromsar och jag kan nästan höra hur bilen snyftar ibland. Jag är ingen bra bilägare, jag vet det. Men min ambition är att bli bättre. I mitt nästa liv om inte annat.

Nu inför jul så har jag ett viktigt uppdrag. Att baka. Dumlekakor och lussekatter. Är enda gången på året som mjölet o jästen åker fram i mitt kök och jag gör det med skräckblandad förtjusning. För när jag bakar så vem man aldrig hur det blir. Det kan bli riktigt överförtjusande. Eller så går det åt helvete. Fattar faktiskt inte själv varför det är så. För jag följer recepten till punkt o pricka. Tycker jag själv, fast J påstår att så inte är fallet. Kan hända lägger jag till och drar ifrån lite på känsla. Men va fan, ska man inte baka med livet som insats. Allt eller inget. Det är ju min paroll i livet. Så dubbel sats av båda sorterna får det bli. Med resultatet att jag är ett nervvrak innan alla lussekatter har antagit formen av just lussekatter. Vilket dom förövrigt inte brukar göra. För när jag har rullat och snott med halva degen så har jag tröttnat. Och då blir andra halvan helt enkelt små lussekattsklumpar. Men vad då. När bullarna väl kommit in i munnen så kvittar ju det. För där förvandlas dom snart till något annan form. Så målet får bli att sikta på den goda smaken. Och att undvika att årets lussekatter blir föremål som kan gå under benämningen innehav av illegala vapen. För med stenhårda lussekatter borde man kunna slå nån till medvetslöshet. Är dock inget jag har för avsikt att prova. För under julen ska alla vara lyckliga och alla ögon ska tindra. Och då finns det inte någon plats för stenhårda lussekatter.

/Malin